چراغ بونزن یکی از منابع تولید حرارت در آزمایشگاه
در آزمایشگاه وسایل و تجهیزات بسیاری وجود دارد که هر کدام کاربرد خاصی با توجه به نوع عملکردشان دارد. بسیار از واکنش های شیمیایی در آزمایشگاه شیمی برای پیشرفت نیاز به حرارت دارند که با توجه به شرایط و محیط واکنش حرارت به صورت مستقیم مشعله و یا غیر مستقیم و یا حرارت دستگاهی مانند هیتر می باشد.
در بالای پایه که گاز خارج می شود سوراخ هایی وجود دارد که موجب سوختن بهتر شعله می گردد و میزان شعله نیز تنظیم می شود. قسمت پایین پایه چراغ بونزن نیز قسمت ورودی گاز شهری است که با شلنگ به این چراغ وصل می شود.
حلقه ای که موجب تنظیم هوا می شود تغییر رنگ شعله را ایجاد خواهد کرد، اگر هوای کافی در جریان باشد شعله آبی رنگ خواهد بود. اگر هوای کافی به شعله نرسد رنگ آن زرد خواهد شد. باید جریان هوا در این چراغ منظم باشد تا شعله به خوبی بسوزد.
انواع منابع تولید حرارت در آزمایشگاه
آزمایشگاه های شیمی، فیزیک، بیولوژی ازجمله مکان هایی است که انواع واکنش ها در آن ها انجام می شود و برای پیشرفت برخی واکنش ها نیاز به گرما و حرارت وجود دارد.
یکی از قدیمی ترین وسایل برای تولید حرارت چراغ الکلی است که وسیله کوچک است که دارای محفظه ای برای قرار گرفتن الکل می باشد و فیتیلهای درون الکل قرار میگیرد که سر دیگر آن در بیرون محفظه وجود دارد.
با روشن کردن فیتیله تا زمانی که الکل در محفظه وجود داشته باشد فیتیله روشن خواهد ماند و برای خاموش کردن آن کافی است درپوش چراغ را روی آن بگذارید تا اکسیژن ار شعله حذف شود و چراغ خاموش گردد. برای آزمایش هایی که حرارت زیادی نیاز ندارد از این شعله استفاده می کنند.
از دیگر وسایلی که در آزمایشگاه تولید حرارت می کند گرم کن یا آون است که حرارتش توسط نیروی برق تولید می شود و توسط ترموستات تولید می گردد کوره نیز برای تولید حرارت بالا طراحی شده است.
این دستگاه ها برای استریل کردن و انجام برخی واکنش ها که نیاز به سوختن دارد مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر چراغ بونزن هیتر یکی از پر مصرف ترین وسایل حرارتی آزمایشگاه است که میزان حرارت آن قابل تنظیم می باشد.
وجود صفحه مغناطیسی:
برخی از آنها در زیر صفحه حرارتی خود صفحه مغناطیس نیز دارند که با روشن کردن آن با استفاده از مگنت، هم زدن مواد داخل ظروف بسیار ساده خواهد شد. واکنش هایی که به طور همزمان نیاز به هم زدن و حرارت دارند به راحتی از این دستگاه استفاده می کنند.
بن ماری نیز با نیروی برق تولید حرارت در فضایی پر از آب میکند و در واقع حمام آب گرم است که برای برخی واکنش ها مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال برخی از واکنش ها که نیاز به حرارت با شعله مستقیم مانند چراغ بونزن ندارند و با حرارت غیر مستقیم واکنش آنها قابل انجام می شود از بن ماری استفاده می کنند.
نکات ایمنی در هنگام استفاده از چراغ بونزن
در هنگام استفاده از چراغ بونزن باید احتیاط لازم را داشته باشید زیرا این وسیله دارای شعله مستقیم است و می تواند در حین کار خطراتی را به دنبال داشته باشد. یکی از این خطر ها سوختگی بر اثر بی احتیاطی در هنگام کار با چراغ بونزن می باشد.
درجه حرارت ان وسیله می تواند تا درجه سانتی گراد بالا رود و وسایلی که تحت تاثیر این شعله قرار می گیرد باید به خوبی خنک شود و اگر با بی توجهی به آن دست زده شود سوختگی بوجود می آید.
در هنگام روشن کردن شعله نیز باید از میزان گازی که از آن خارج می شود، آگاه باشید تا به یکباره چراغ بونزن شعله ور نشود و وسایل اطراف را نسوزاند. اطراف شعله این چراغ نباید وسایل آتشگیری وجود داشته باشد زیرا به راحتی با یک شعله کشیدن چراغ اطراف آن خواهد سوخت.
در هنگام استفاده دقت کنید:
به هنگام کار با این وسیله باید صورت خود را دور نگه دارید تا آسیبی به آن نرسد. سطحی که چراغ روی آن قرار می گیرد باید نسوز باشد. دریچه هوا را قبل از روشن کردن کاملا ببندید و کبریت را روشن نمایید.
دقت داشته باشید که شیر تنظیم گاز را با دریچه تنظیم هوا اشتباه نگیرید باید چندین بار آن را روشن و خاموش کنید و شعله آن درست بسوزد و رنگ مناسبی داشته باشد. اگر بخواهید وسیله کوچکی مانند لوله آزمایش را حرارت دهید می توانید آن را با گیره روی شعله نگه دارید به صورتی که لبه لوله رو به صورت خود نباشد تا اگر مواد داخل آن به بیرون پرتاب شد به سمت صورت رها نشود.
اگر وسیله حجیم تری مانند بشر نیاز به حرارت مستقیم چراغ بونزن داشت با استفاده از پایه و توری روی این شعله وسیله را نگه می داریم در واقع پایه و توری را روی شعله تنظیم کرده و وسیله را روی توری می گذاریم. از ظروفی استفاده نمایید که دچار شکستگی و ترک نباشد تا در هنگام حرارت دچار آسیب نشوید.
همین حالا جهت مشاوره رایگان، اطلاع از قیمت و مشخصات فنی محصولات با کارشناسان مهر آسا شیمی تماس بگیرید.