ارلن چیست؟
ارلن یکی از کاربردیترین وسایل در آزمایشگاه است. این وسیله اولین بار توسط یک شیمیدان آلمانی به نام امیل ارلن مایر در سال ۱۸۶۰ طراحی و به نام او نامگذاری شد. این وسیله دارای یک کف صاف، یک بدنه مخروطی و یک دهانهی استوانهای است و در حجمهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این ظروف مخروطی از جنس شیشه های بوروسیلیکاتی یا پیرکس (مقاوم به حرارت) و همچنین مقاوم در برابر فعل و انفعالات شیمیایی با حجم های مختلف می باشد. اما یکسری از آنها از جنس پلی پروپیلن نیز می باشند که در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرند.
این ظروف می توانند ساده یا مدرج باشند. از نوع مدرج آن برای برداشتن حجم معینی از مایع یا تعیین تقریبی حجم مایع استفاده می شود و نوع ساده آن برای استفاده از کارهای گوناگون مانند گرم کردن مایعات، مخلوط کردن و حتی نگهداری مایعات و یا به عنوان جمع کننده محصول تقطیر در عمل تقطیر و یا جمع کننده مایع خارج شده از قیف جدا کننده در هنگام عمل استخراج نیز استفاده می شود. یکی دیگر از ویژگی های آن سرعت تبخیر مایع در آن بسیار کمتر از بشر بوده و بدون ترس بیرون ریختن محتوای آن می تواند چرخیده شود.
ارلن را معمولا از جنس بوروسیلیکات که مقاوم به حرارت است می سازند. شیشه های پیرکس اصل تحمل دما تا 400 درجه سانتیگراد را دارند در حالی که نمونه های تقلبی تنها تحمل دمایی بین 150 تا 300 درجه سانتیگراد دارند. از طرفی دیگر شکل خاص آن با کفه ی تخت باعث ایستایی بالای آن گردیده و تقریبا هرگز واژگون نمی گردد.
انواع ارلن مایر آزمایشگاهی
اولین طراحی ارلن مایر به صورت وسیلهای با یک قاعده پهن، بدنهی مخروطی شکل و دهانهای استوانهای بود. این طراحی در نمونه های رایج کنونی نیز حفظ شده است اما تولیدکنندگان مختلف، با در نظر داشتن کاربردهای متفاوت آن، تغییراتی در طراحی این ابزار اعمال کردهاند که در ادامه، مروری بر آنها خواهیم داشت.
ارلن دهانه پهن
ارلنهای دهانه پهن (دهانه گشاد) یکی از انواع ارلنهای آزمایشگاهی هستند، که قسمت دهانهی آنها نسبت به نمونه های معمولی پهنتر است. این طراحی باعث میشود تا ریختن نمونه در این مدل ارلن راحتتر صورت گیرد. بنابراین ارلنهای دهانه پهن اغلب برای ذخیرهی مواد و نمونهها مناسب هستند.
ارلن دهانه باریک
این مدل ارلن آزمایشگاهی به دلیل باریک بودن دهانه، برای مخلوط کردن و جوشاندن مواد آزمایشگاهی مناسب هستند. گردنه باریک این ابزار سبب میشود تا با چرخاندن ، محتوای داخل آن بدون خطر ریختن مخلوط شود. همچنین چنانچه ارلن دهانه باریک از جنسی ساخته شده باشد که امکان جوشاندن نمونه در آن وجود داشته باشد، بخارهای داغ در بخش بالایی فلاسک متمرکز و فشرده میشوند و نرخ از دست رفتن محلول کاهش مییابد.
ارلن Fernbach
ارلنهای Fernbach نیز نوعی دیگری از فلاسکهای ارلن هستند که قاعدهی پهنتری نسبت به نمونه های رایج دارند.
ارلن خلا
از دیگر انواع ارلن مایر آزمایشگاهی میتوان به ارلن خلاء یا بوخنر (Büchner flask) اشاره کرد. طراحی آن به گونهای است که در یک سمت دهانه، یک خروجی جهت اتصال به پمپ خلاء.
همین حالا جهت مشاوره رایگان، اطلاع از قیمت و مشخصات فنی محصولات با کارشناسان مهر آسا شیمی تماس بگیرید.